FOTO: flickr.com/tkellyphoto

En ny klimarapport som ble lagt fram i dag viser at den norske vinteren kan bli mer utfordrende enn tidligere antatt.

– I månedene fra november til februar ligger det an til at norske veier og gangstier blir overfylt av næringslivsledere på rulleski, advarer klimaforsker Siri Kristoffersen, som har ledet arbeidet med rapporten.

Utviklingen går raskere

De varme vintrene vil utvilsomt føre til flere skremmende møter mellom nordmenn og svette menn uten skikkelig kontroll på staver, fart eller snørr. I fjor vinter ble det observert en mann på rulleski i Bodø, forteller Kristoffersen.

– Utviklingen går mye raskere enn vi først trodde. Det er første gang vi har observert disse irriterende skapningene så langt nord i november.

Ikke naturlig

Hun understreker at rulleskibrukere ikke er en naturlig del av det norske veinettet, og kan forrykke balansen i nordmenns psyko-sosiale miljø.

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, er bekymret for utviklingen.

– Dette er den første klimarapporten som virkelig har skremt meg. Hvis vi ikke handler nå, vil vi oppleve lange køer bak Oslo-folk på rulleski langs de smale veiene i distriktene, sier Vedum.

Han peker på situasjonen i Maridalen i Oslo som et skrekkeksempel.

– I sommerhalvåret, i dette bynære bygdesamfunnet, blir hunder og traktorer presset ut av veiene av folk på rulleski, forteller Sp-lederen.

– Selv om rulleskifolk holder seg mest rundt de store byene, er det fare for at de snart er over alt i landet. Vi vet at når løperne er i brunst, så kan de underlegge seg store avstander for å vise fram de udekkete musklene.

Nærgående

Vedum får støtte av klimaforsker Kristoffersen:

– De milde vintrene gjør dem forvirret, og de kan tro det er fleksesesong også i vintermånedene. Da kan de bli ekstra plagsomme og nærgående, og fotgjengere kan bli utsatt for aggressiv dobbeldans.

Rulleski året rundt vil også påvirke dyrelivet i Norge, forklarer Kristoffersen.

– Dyrene blir urolige. De skjønner ikke om det er en syklist eller forvirret sandvolleyballspiller som kommer susende i bar overkropp uten bremser langs inngjerdingene.

Bruk hagesaks

Mens Senterpartiet nå arbeider med et forslag om å skyte ⅔ av bestanden, mener Kristoffersen at det finnes bedre måter å håndtere dem på.

– Får du en i hagen, trenger man en kraftig hagesaks eller avbitertang for å bli kvitt dem, sier hun.

– Hvis du kommer innenfor en radius på to meter, kan du bruke saksen til å klippe av dem pulsklokken. Da slutter stakingen ganske raskt.

Hør oss oppsummere nyhetsuken her:

Abonner: