Skjermdump: nrk.no

NRK-serien «Makta» – om tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands år som rikspolitiker – har tatt seerne med storm. Mye av grunnen er at serien inneholder et stort mysterium. 

– I løpet av de åtte første episodene har det vært umulig å forstå hvorfor Gro er så engasjert i politikk, og ikke minst: hva som driver henne til å bli landets statsminister, sier kritiker Birger Vestmo.

Han forteller at serien har ført til mange spekulasjoner på nettet. 

– Noen peker på abortsaken som det hintes om i første episode. Men den saken forsvinner fort. Andre har teorier om miljøvern, og atter andre tror det kan ha noe med olje eller Reiulf Steen å gjøre. 

Hypoteser

På nettstedet reddit har det også dukket opp hypoteser om at Gro var en kynisk maktpolitiker som ble drevet av et ønske om posisjoner. 

– Men her har skaperne vært veldig gode: de gir ingen ledetråder. Til nå virker det bare som om Gro havnet litt tilfeldig inn i politikken og klatret helt til topps uten å drive maktspill eller politisk propaganda, fortsetter Vestmo.

– Tvert imot, serien handler om alle kostnadene ved å være kvinnelig topp-politiker i Norge på den tiden. Dette gjør bare mysteriet enda større!

Stor finale

Mange fans tror vi får svar på gåten i siste episode, og spår et Keyser Soze-øyeblikk hvor alle brikkene faller på plass.

Politisk kommentator Lars Nerhu Sand er blant dem som tror på en stor finale. Han mistenker at siste episode kommer til å peke fram mot dagens politiske situasjon.

– Jeg håper serien kaster lys over et av dagens store mysterier: Hvorfor er Jonas Gahr Støre så engasjert i politikk? Hva vil han? Vil han noe? Det hadde vært interessant om Makta, eller noen andre, kunne sagt noe om det.

Statsminister Jonas Gahr Støre var ikke tilgjengelig for intervju til denne artikkelen, men skriver i en SMS at han selv ønsker svar på hva som er hans og Gros motivasjon for å drive politikk.

Hør oss oppsummere nyhetsuken her:

Abonner: