(foto: flickr.com/lynnfriedman)
(foto: flickr.com/lynnfriedman)

Eierne skuffet over bankens oppførsel.

– Det må være en feil et sted. Alle varene våre er tydelig merket bærekraftige, noe vi også har forklart banken, sier Christoffer Tornes i «God Meny».

Vennegjengen som har startet den bærekraftige caféen i Ålesund sentrum er sjokkerte. Til tross for at caféen har en bærekraftig filosofi og bærekraftige varer, har den ikke en bærekraftig saldo.

– Når det står null på kassapparatet, betyr jo det at vi går i null. Vi er i balanse, og det er det som er bærekraftig.

Det var Hafslund Strøm som først meldte fra til caféen om at bedriften ikke var 100% bærekraftig.

– På alle våre krittskilt står det tydelig at vi har et helhetlig syn på cafédriften. Likevel mener altså Hafslund at vi mangler en helhetlig betaling av regninger.

Tornes forklarer at strømregningene ble betalt i to deler. En liten del bestående av penger, resten i kortreist mat.

– Ramsløken var til og med plukket i krattet rett bak Hafslund-bygget. Hvis ikke det er bærekraftig, så vet ikke jeg.

Eierne av «God Meny» mener de har vært konstruktive i møter med bank, strømleverandør og andre kreditorer.

– Vi har tilbudt å resirkulere gamle betalinger, men det var ikke godt nok. De har tydeligvis kastet de gamle transaksjonene.

Som om ikke det var nok, har plan- og bygningsetaten i Ålesund kommune gitt beskjed om at materialene som er brukt i byggingen av caféen ikke er bærekraftige.

– Det er jo beviselig feil. Produksjon av spiker fører til mye høyere utslipp enn for eksempel slyngplanter. Og til brannvesenet vil jeg bare si: det er mye mer miljøgifter i det pulverapparatet enn i våt mose.