(skjermdump: nrk.no)

(skjermdump: nrk.no)

– Ingen boble.

Arbeids- og sosialdepartementet la fram svært gode USA-ekspert-tall i dag. De siste månendene har antall USA-eksperter økt med 700%.

– På oversikten til Verdensbanken troner vi helt på toppen i antall USA-eksperter. Vi har til og med gått forbi selveste USA, forteller en stolt arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Hauglie ser en tydelig trend hvor mange amerikanere ser mot Norge for å forstå USA. Når oljen tar slutt, tror Hauglie vi kan leve av å eksportere USA-ekspertise.

– Vi er på vei mot det amerikanske skiftet, hevder hun, og avviser at vi er inne i en boble, slik mange økonomer har advart mot de seneste ukene.

– Dette er ingen boble. USA kommer til å fortsette å eksistere, noe som vil gi en jevn etterspørsel etter ekspertise.

Ifølge sosiolog Bente Kvalvik er en USA-ekspert kjennetegnet ved at personen har allsidig kunnskap.

–  USA-eksperter er tilfeldigvis også eksperter på retorikk, sosiale medier, valgkampstrategi og Super Bowl. Ofte er de også eksperter på karrieren til avdøde artister.

En forklaring på de gode USA-ekspert-tallene tror Kvalvik kan være at den amerikanske drømmen alltid har stått sterkt her i landet.

– Det er drømmen om at alle i Norge, uansett evner, kan bli USA-eksperter. Alt handler om å sette seg mål, og ha tid til å være med på direktesendinger. Og så bør man ha tid til å være oppe om nettene.