(foto:flickr.com/elsie)
(foto:flickr.com/elsie)

Ikke nok tid til å grave fram uinteressante saker, mener journalist.

Dagblad-journalist Sun Heidi Sæbø slår nå alarm på agurkjournalistikkens vegne:

– Godt agurkhåndtverk er blitt en mangelvare i Norge. Agurkbegrepet et i ferd med å vannes ut til å omfatte alle nyheter, året rundt.

Sæbø hevder at den store etterspørselen etter uinteressante nyheter skaper et umenneskelig press, og har ført til at journalister i dag bare sitter på nettet og importerer utenlandsk vissvass.

– Vi klarer ikke lenger å speile det norske vissvasset. I Norges mange avkroker skjer det utrolig mye dilldall som vi ikke makter å grave fram. Vi får ikke tid til å granske svada, slik god dritjournalistikk krever, fortviler Sæbø.

Journalisten stiller spørsmålet: Hva skjer med den norske folkesjelen når bare utlendingene framstår som uinteressante?

– Jeg tror den gode norske samtalen vil være i fare. Folk vil utelukkende få med seg viktige norske saker, og dermed tro at det bare foregår viktige ting i dette landet.

Leder i Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (SKUP), Håkon Haugsbø, mener imidlertid at også agurknyhetene har et ansvar selv:

– Veldig mange norske agurknyheter foregår på avsidesliggende plasser, og er generelt lite synlige. På dette punktet har de norske agurknyhetene noe å lære av de utenlandske. For at vi skal finne dem må norske agurknyheter benytte seg av de etablerte nyhetskanalene som Reuters, CNN og VG.no. Tiden da norske journalister anstrengte seg er faktisk forbi.